Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2010 19:56 - Няколко идеи за движението сутрин
Автор: vixen Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3626 Коментари: 2 Гласове:
1



 От доста време насам се чувствам неприятно схваната - и особено много усещам това сутрин. Днес положението беше толкова неприятно, че отново се замислих да започна някакъв вид упражнения, които да напомнят на тялото ми, че е създадено за движение, а не само за стоене пред печката и седене пред компютъра. Но имам един основен проблем - мързела - дори самата идея за движение, за някаква безсмислена физическа дейност ми е крайно противна. Въпреки всичко това имам не малък опит в сутрешните, а и не само, физически упражнения. Но нека започнем малко по-подредено... 

Гимнастиката сутрин е полезна, защото:
-ви зарежда с енергия
-помага на тялото да се събуди и да се приготви за деня
-може дори да ви помогне да намалите някой и друг заветен килограм

Като се каже "сутрешна гимнастика" се сещам за две неща:
-девойка в боди с пастелни тонове, която маха с ръце
-Владимир Висоцки http://www.youtube.com/watch?v=P1RFhhv5PaM


Няма нищо лошо да се съчетаят и двете, ето защо можем утре да си пуснем Висоцки, да облечем глупавото боди и да започнем да махаме безсмислено с ръце. Хм... Вярвам, че има и други, по-интересни варианти!

Обикновени сутрешни упражнения

Сигурна съм, че всички си спомняте часовете по физическо възпитание, когато преди да се започне каквато и да била спортна активност, съществуваше така нареченото "загряване". Всяка една от нас може сама да прецени какво и как да прави. Имах една приятелка, която обичаше да започва деня си с гимнастика в леглото (буквално, а не преносно, макар че и второто е вариант). По изобретателните и амбициозни от нас, биха могли да добавят и малко упражнения с гиричките. Лично аз отделях сутрин по 10 минути да помахам с ръце, да се опитам да докосна пода, както и класическото да докосваш с ляв лакът дясно коляно и съответно с десен лакът дясно коляно. Лесно, просто, тихичко и ефективно.

Нещо по-завъртяно - Йога


Имах един период в живота си, когато обгърната от любопитство към всичко мистично, още преди Мадона да започне да демонстрира завидни йога умения, реших и се записах на йога. Купих си и книги. Това ми помогна да осъзная, че йогата, в своята същност не е просто система от упражнения, която помага на жените да бъдат слаби и гъвкави, а нещо свързано с много духовност и определена религиозни възприятия. Въпреки това, няколко елементарни йога упражнения сутрин могат да ви заредят с достатъчно енергия за целия ден. Нужно е само да усвоите дишането, което честно казано е доста лесно и идва съвсем естествено, въпреки обясненията на някои йогисти. След като дишате правилно и усвоите някои простички и семпли асани (пози в йога), ще имате невероятната възможност да започвате сутринта си по един доста духовен начин.

Разтягане


Преди няколко години бях прочела някъде, че на Изток (най-вероятно в Тибет - страната от която идва всяка странна практика!) има учение за сутрешни физически упражнения, които са базирани на действията, които извършват животните, след като се събудят - изтягат се, протягат се, разтягат се. Обтягайки до край мускулите си, те засилват кръвообращението си, и така подобряват еластичността им, което както и да го погледнем си е добре. От личен опит искам да кажа, че помага и при болки в гърба. А и е забавно – да се протягаш и търкаляш в леглото като котка, мечка, кучка, лъвица, тигрица или лисица си е изживяване. Избирате си какво животно сте за деня и протягате лапички!

Танци!!!

Тук съм във вихъра си! Като бях ученичка, се налагаше да ставам доста рано, но пък имах едни свободни 10-15 минути и един много голям прозорец, който ползвах като огледало (странно, но жените танцуваме учудващо по-ентусиазирано, когато се гледаме). Пусках музиката и се развихрях! Да не говорим, че през цялото време се и смеех, поради абсурдността на цялата ситуация. В крайна сметка ефекта ставаше троен - посмяла съм се сутринта, така че вероятността да ми е хубав деня е по-голяма (доста мъдри хора съветват да започваме деня си със смях пред огледалото); тялото ми е раздвижено и то доста; и съм подобрила танцовите си способности! Имаше и един минус - цял ден си тананиках някоя от сутрешните песни, което в даден момент става искрено досадно. Но това е една съвсем скромна цена, която трябва да платим за нещо, което ни е от такава полза.

В крайна сметка, каквото и да правите - правете го с желание, така най-добре гарантирате ефективността му!



Тагове:   спорт,


Гласувай:
1



1. panazea - Много е хубаво!
04.02.2010 20:01
И аз обичам да си танцувам! Най- вече в неделя ! Гладя и танцувам! Привет!
Даже си купих цвички! За да скачам па дю дю!
цитирай
2. vixen - :)
04.02.2010 20:03
Ето това се казва градивен коментар! :))) Аз танцувам и когато готвя!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vixen
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 62895
Постинги: 15
Коментари: 14
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031